U bent hier

Contrast

Hoeveel contrast mooi is in je kleding, hangt voor een belangrijk deel af van hoeveel contrast je zelf hebt in je gezicht: hoe licht of donker zijn je huid, haar en ogen ten opzichte van elkaar? Ook je wenkbrauwen en je tanden kunnen van invloed zijn. Zijn de verschillende onderdelen van je gezicht ongeveer even licht, dan heb je weinig contrast. Heb je bijvoorbeeld donker haar, een lichte huid en fel blauwe ogen, dan heb je veel contrast.

Aandacht naar gezicht of kleding?

Heb je van nature weinig contrast en draag je kleding met veel contrast (licht-donker of heftige prints), dan zal de aandacht vooral naar je kleding gaan en zal je gezicht een beetje naar de achtergrond verdwijnen. Beter is het om in dat geval effen stoffen te dragen of kleuren die qua licht-donker dicht bij elkaar liggen, bijvoorbeeld ton sur ton kleuren.

Heb je veel contrast in je gezicht, dan zal contrast in je kleding ook vaak mooi zijn. Draag dan bijvoorbeeld lichte met donkere kleuren en prints.

Heb je niet heel veel, maar ook niet heel weinig contrast, dan combineer je bijvoorbeeld lichte met middenkleuren of middenkleuren met donkere kleuren. Ook prints met niet al te heftige contrasten zullen je dan waarschijnlijk prima staan.

Autoriteit door contrast

Meer contrast straalt ook meer autoriteit uit. In een donkerblauw jasje met een blauwe blouse kom je toegankelijker en vriendelijker over dan in datzelfde jasje met een witte blouse. Hier kun je gebruik van maken bij het doel van een afspraak. Ook bepaalde kleuren stralen meer autoriteit uit dan andere. Meer weten over het effect van kleur?

Wil je behalve weten hoeveel contrast je mooi staat, ook weten welke kleuren je het beste staan? Laat dan een kleurenanalyse doen. Wil je weten hoe contrast je kleiner of voller kan doen lijken? Een figuuranalyse leert je hier meer over.